BRUGGENHOOFD GENT - TÊTE DE PONT DE GAND

Toestand Belgisch leger ten tijde van mei 1940

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Duitse stafkaart, gekende situatie TPG op 19-5-1940

Op onderstaande kaart krijgt u de situatie te zien zoals de Duitse invaller TPG kende op de dag van 19-5-1940. Leuk hieraan is dat men in theorie zou kunnen zien welke bunkers men kende en welke niet. Alsook zou kunnen worden vastgesteld welke zaken ze voor bunkers hielden en er totaal geen bleken te zijn.

Praktisch blijkt dit idee echter onhaalbaar. Zo zijn er stippen aangebracht die wel in de regio liggen van bunkers maar zeker niet exact gepositioneerd zijn. Op die manier wordt het natuurlijk moeilijk te gaan zeggen welke bunker men nu heeft proberen aanduiden. Daarnaast zijn dit ook zwart-wit afdrukken van stafkaarten en wordt het heel moeilijk de wegen te onderscheiden van hoogtelijnen. Hierdoor is de interpretatie van de kaarten zeker geen lolletje. Persoonlijk denk ik ook dat men heeft gepoogd regio's aan te duiden die gevaarlijk waren voor het bestaan van bijvoorbeeld bunkers. Elke stip stelt (zeker op de kaarten van 19-20 en 21/5) volgens mij niet echt 1 specifieke bunker voor maar mogelijks een groepje van vrij kort rond elkaar opgestelde bunkers.

Deze kaarten zijn allen afkomstig uit: "Die Schlacht in Flandern und im Artois bei 18. Armee 20.5 - 4.6.40"

Wel opvallend is dat men toch nog niet op voorhand zulks correct beeld had van de in de regio gebouwde bunkers. Zo gaat men objecten gaan situeren in de regio van Dikkelvenne die toch al volledig ten zuiden van de bunkerlinie is gelegen. Ook ten zuiden van Gijzenzele worden ter hoogte van Quadbeke objecten gesitueerd, net zoals in Oosterzele ten zuiden van de Betsberg, Westrem en zelfs Massemen.
Door Duitsers gekende situatie TPG 19-5-1940

Opmerkingen bij aangeduide objecten.

  • Ter hoogte van Semmerzake worden wel een aantal bunkers gesitueerd maar in elk geval veel minder dan er te vinden waren. Allicht waren de bunkers hier iets te moeilijk om terug te vinden zodanig dat het grootste gedeelte ook bij de Duitse inval nog als onbekende hindernis bleven bestaan voor de aanvallers.
  • Ook wordt een centrum als Muntekouter nauwelijks in detail aangeduid. Idem voor Betsberg.
  • Ook op de achterlijn kan men dezelfde opmerking maken. Men duidt regio's aan die reeds verder achteruit liggen dan de achterlijn van de bunkerlinie.
Home Terug naar overzicht alle kaarten Volgende: Duitse gekende situatie 20-5-1940